De Citit : Editoriale

Modernitatea romaneasca

| 17 noiembrie

o expozitie, un seminar

„Expozitia eveniment“ deschisa la sfarsitul lunii octombrie la Muzeul Taranului Roman – Spatiul modernitatii romanesti 1906-1947 – ne provoaca la o analiza a manierei in care societatea noastra din prima jumatate a secolului XX s-a raportat la modernitate, arhitectura fiind propusa aici ca instrument deopotriva sensibil si productiv de explorare. Carmen Popescu, istoric de arta si arhitectura, comisar general al expozitiei, impreuna cu echipa sa, a ales ca miezul proiectului sa fie constituit din fondurile de desene de arhitectura a trei figure marcante ale epocii si anume Paul Smarandescu, Henriette Delavrancea-Gibory si Octav Doicescu.

Desenelor prezentate in original li se adauga obiecte, fotografii si filme, astfel incat aceasta panoramare a modernitatii romanesti sa surprinda diversitatea relatiilor pe care modernitatea noastra a intretinut-o cu traditia. Desigur, un volum teoretic editat de Simetria adauga display-ului expozitional un discurs ce amplifica si nuanteaza discutia, recomandandu-se drept instrument de lucru pentru specialisti nu doar ai istoriei arhitecturii ci si a filmului, artei, designului.

Mai mult chiar, in zilele de 26 si 28 noiembrie, la UNAgaleria, un simpozion international avand ca titlu (Dis)continuities: Spaces of Modernity 1900 – 1950 propune conferinte si dezbateri referitoare la cronologia, metodologia, practicile si subiectele modernitatii, la granitele si conflictele pe care aceasta le intretine cu traditia. Ultima zi a simpozionului ne prilejuieste o vizita ghidata in expozitia de la MTR si vizionarea unui program de filme, asa ca ne vedem acolo! Programul simpozionului e de gasit deocamdata pe facebook!