De Citit : Editoriale

Internet? E pe duca!

| 06 octombrie

Responsabili militari americani vor inlocuirea actualei retele mondiale cu o alta, strict controlata, mult mai putin vulnerabila in fata unui atac de anvergura.

SUA se simt din ce in ce mai amenintate de un ”Pearl Harbour informatics”, un atac masiv, declansat prin surprindere de adversari potentiali cum ar fi China si Rusia, care ar paraliza toate retelele tarii. Economia americana si infrastructurile esentiale ale tarii sunt deosebit de vulnerabile, deoarece depind in totalitate de sisteme informatice insuficient protejate. In numai 15 minute pagubele ar putea fi imense: sateliti care se prabusesc, uzine chimice care explodeaza, rafinarii de petrol si centrale electrice in flacari, trenuri care deraiaza, avioane care se ciocnesc in zbor… Este scenariul catastrofal pe care il evoca Richard Clarke, fost consilier al presedintilor Clinton si Bush, in cartea intitulata Cyberwar. Mai mult decat un scenariu de SF, este aproape o doctrina oficiala la Washington, reluata intr-o serie de articole de Willian Lynn, ministru adjunct al apararii.

De cealalta parte, liberal-pacifistii americani, printre care numerosi informaticieni celebri, crema specialistilor de la Silicon Valley, vorbesc de o simpla campanie mediatica a lobby-urilor militare, care lanseaza zvonuri alarmiste pentru a obtine tot mai multi bani si a-si justifica propriile actiuni ofensive in domeniul cibernetic. SUA au creat un organism militar insarcinat cu razboiul cibernetic: USCybercom, instalat la Fort Meade, in Maryland. NATO are inca din 2008 un organism de aceeasi natura, instalat in Estonia. Recent, programul nuclear iranian a fost atacat de virusul Stuxnet, la originea caruia, acuza Teheranul, s-ar afla serviciile secrete israeliene si americane.