De Citit : Editoriale

Groaznica sinucidere de pe strada berariei

| 11 aprilie

Pentru cine nu stie, berariile din Lipscani sunt de doua feluri: de fite, adica de agatat, de spart banii – si pentru corporatistii amarati. Aceasta specie retractila exista cu adevarat si infloreste doar in noaptea de vineri spre sambata. Atat. In restul timpului adopta figura aceea impenetrabila si importanta care ii va duce in groapa.
Asa si in acea vineri fatala. Baietii au venit primii si s-au pus pe baut indesat. O ora au mormait, au disecat ultima partida de fotbal (penalty-ul ratat a batut toate recordurile, juma’ de ora in cap), au dat verdict in ultimul scandal de la Minister, l-au combinat pe sef cu a treia secretara, l-au divortat pe Vasile – si au oftat. Oftatul a destupat a treia bere. Pe nesimtite, bila de plumb care le atarna de picioare a prins aripi. La noua seara au venit si fetele:
— Baga-mi-as p… – a zis prima fata.
— Sa ma f… – a zis a doua.
Bilele s-au descatusat ca prin farmec si au zburat. In locul lor a venit al patrulea rand de bere. Acum, fetele au preluat initiativa. Problemele lor, de o mie de ori mai delicate si mai complicate au facut curat pe masa. Cu coada ochiului, unul dintre baieti, Andrei, a remarcat ca, pe scaunul inalt de alaturi, la masa lunga ca o tejghea, s-a instalat un individ intre doua varste, canit, cu un pardesiu cu guler inalt. A cerut o "tulburea", apoi o alba, apoi o neagra, apoi o fructata si le-a sorbit ca pe apa.
Brusc, debitul fetelor s-a diminuat, iar atentia baietilor a luat-o la vale. Desi Andrei ar fi vrut sa guste nitelus din Violeta, viteza uluitoare a puriului l-a distras definitiv.
— O sa cada la a sasea, a ghicit Adrian.
— Nu, cade peste juma’ de ora. Nu a apucat inca sa i se ridice la cap. Asta inseamna inca doi litri.
— Hm, da’ la pipi nu ganditi? Palniile astea au gorjonu’ gros si scurgere la ungere. Pun pariu ca ne baga sub masa pe toti.
— Pariem?
S-au intors, ostentativ, catre subiect si au admirat in tacere. Berile continuau sa soseasca, intr-o ordine neclara pana si pentru chelner, ale carui stiinta si psihologia consumatorului erau contrazise fara drept de apel. Setea lor, in schimb, a secat.
Pe la doua dimineata au ostenit. Deja pierdusera numarul si numele sticlelor deversate in clientul cu guler inalt.
— Bai, asta e prea tare. si m-am plictisit. Mergem in Control?
Andrei le face un semn sa astepte. Apoi se indreapta decis catre bautorul carunt:
— Noi mergem in Control. Veniti cu noi?
Omul ridica niste ochi de peste si zice vioi:
— Cum sa nu? Numai sa ma pis. Apoi pleaca pe picioarele lui catre toaleta din fundul salii. Gasca se ridica. Sentimentele sunt impartite, dar e clar ca au ce stoarce de la strainul-sugativa. Din pacate, in clipa urmatoare se aude o bubuitura, iar din WC-ul barbatilor ies in fuga, urland, cu pantalonii in vine, doi baieti.