De Citit : Altele

Girafă cu miere

| 25 aprilie

M‑am contrazis azi‑dimineață cu unu’ la o ședință la care se lansa un proiect, cercetare și fonduri europene, bani, tată! Eram ascuns pe undeva prin spatele sălii. Încă din școală, de la adunările UTC, vînam locurile alea în care, la nevoie, se putea dormita sau, cu puțină grijă, mînca ori răsfoi o revistă. El zicea că „cea mai lungă limbă din regnul animal o are girafa”, eu, cameleonul. S‑au încins spirite, am bătut în liniște palma și am pierdut pariul, zece kile de vin roșu de țară. Am lămurit‑o rapid și a cîștigat el, cu fix șaișcinci de centimetri în cap, wirelessul să trăiască! Dacă biruiam eu, dădea o sticlă mare de vodcă Nemiroff, de‑aia cumsecade, cu miere și un ardei iute roșu pe fund, bună tare, nici nu zici că‑i vodcă. Deși într‑un fel aveam și eu dreptate, dacă ne raportăm la proporția limbii din lungimea corpului sau la viteza cu care ea este folosită. Dar presimțind o zi fastă, am renunțat la interpretări și am făcut cu înțelepciune pasul înapoi.

După ședința care s‑a terminat repede, firfiricii puși la bătaie ne‑au trezit și am încercat amîndoi să‑l convingem pe șef să ne bage conducători de proiect. Luptă corp la corp, dar, bineînțeles, o luptă dreaptă și cinstită, ca‑ntre prieteni. În timpul meciului, ca‑n proverbul ăla, „cînd doi se ceartă…”, dat exemplu la toți copiii sau ca‑n comediile proaste, a apărut de pe turnantă un alergător solitar, care aparent nu îndeplinea nici jumătate din condițiile cerute. A obținut rapid nominalizarea pentru grant, băgîndu‑i șefului limba adînc în ureche, deh! Se pare că organul lui l‑a depășit, prin lungime, pe al celui mai înalt mamifer de pe pămînt. De raportul cu lungimea corpului nici nu mai vorbesc, sînt absolut sigur că și cameleonul meu ar fi ieșit bătut bine. E adevărat că trebuie să fi fost și ceva cuvinte meșteșugite și multă, muultă miere.

Și ce bună ar fi fost vodca aia, Nemiroff, honey pepper! Mai spun unii că lungimea nu contează…

*

Cezar Pârlog este publicist şi scriitor. Ultimele cărţi publicate sînt „Life stuff sau Învăţături pentru Andreea”, Editura Tracus Arte, 2016, „Flori, fete, fiţe sau băieţi”, Editura Tracus Arte 2014, Premiul Naţional “Vasile Voiculescu”, 2015.