De Citit : Editoriale

Fantezii de toamna

| 22 septembrie

Toamna se numara cartile.

Karen Maitland, Calatoria mincinosilor, Editura Leda, Grupul Editorial Corint, traducere din limba engleza de Luana Schidu, 2010. Toamna anului 1348, Anglia, peste care ploua neintrerupt de cateva luni de zile. Si ca totul sa fie perfect in acest ev mediu nu intunecat, ci sumbru, insula a fost lovita pentru prima data de ciuma. Un grup format dintr-un negustor de relicve cam dubioase, o bortoasa si sotul ei, pictor, un iluzionist, un povestitor care in locul unei maini are o aripa de lebada, o fetita ghicitoare si o doftoroaie se misca de colo-colo incercand sa ocoleasca orasele si satele lovite de ciuma. Un roman bine scris, care te prinde de la primele pagini.

Alasdair Gray, Batrani indragostiti, Editura Polirom, traducere din limba engleza de Magda Teodorescu. Moartea lui John Tunnock, un obscur invatator scotian din Glasgow, nu tulbura pe nimeni. O verisoara indepartata, care nu-l cunoscuse, devine mostenitoarea lui Tunnock si ii lichideaza averea, care spre surpriza ei, nu era chiar de colea. Ramane insa pe cap cu un jurnal si cu cateva incercari literare ale varului ei, pe care le da unui scriitor local, mai cunoscut, sa le publice. Si uite asa a aparut, chipurile, acest roman mai mult decat interesant.

A.E. Van Vogt, Cartea lui Ptath, Editura Leda, Grupul Editorial Corint, traducere din limba engleza de Ligia Caranfil. Ptath, un zeu destul de puternic, este invins de Zeita Ineznia si, transformat in muritor, este trimis in lumea anului 200.000.000 d.H. Este singurul roman fantasy al celebrului scriitor de SF, dar, din pacate, eu n-am reusit sa citesc decat vreo 40 de pagini din el. Poate reusiti dvs. mai mult!