De Citit : Editoriale

Din burdihanul naturii pentru burticile noastre

| 09 decembrie

Daca ne e rusine s-o citam pe Baba Floarea de la taraba,… gasim aceasta regula si la parintii medicinei, ca alde Galen si Hipocrat: e regula asemanarii dintre forma ingredientului natural si forma organului omenesc.
Nuca ajuta creierul, ne amintim din coplilarie, cand ni se dadeau "mieji" in extraportie, de cate ori ne faceam de lucru prin bucatarie la vremea cozonacilor sau a mucenicilor. Cica "ia de aici, sa-ti mearga mintea!"… Expli­catia e insasi forma nucii: ca aratare, nuca e un creieras vegetal, cu emisfere si circumvolutiuni, inghiocat intr-o mica teasta de lemn. Ca sa mancam o nuca, trebuie sa spargem un capsor tare si sa-l decerebram: in mod subconstient, ne simtim imbogatiti, precum un canibal satul, cu puterile adversarului mancat. Ia si papa, puiule: creier pentru creier…
Prin ce metode stramosii nostri, lipsiti de microscoape si laboratoare de analiza, or fi depistat substantele cerebro-stimulante din nuca – nu ca s-ar sti.
Se stie insa cazul sfeclei rosii, aceasta inima vegetala smulsa din pamant. Forma cardiaca si seva sangerie care ii iriga carnea dau in vileag legatura acestei radacinoase cu inima umana, cu circulatia sangelui, asupra carora are in mod cert proprietati curative.
Boaba de fasole evoca forma stomacului. E adevarat, fasolea nu-i indeobste vazuta ca un leac pentru digestie… Dar in vechime, in epoci mai putin imbuibate ca a noastra, fasolea era alimentul cel mai hranitor si cel mai la indemana. Milenii intregi, afectiunea nr. 1 a stomacului uman a fost totusi foamea: si pentru astampararea durerilor ei cumplite, micutele boabe s-au dovedit un remediu sigur…
Ceapa este si mai vadit legata de ochi, organ pe care il intruchipeaza, sub forma de glob cu mai multe pleoape. Nu doar ca ne indeamna la plans, dupa ce in prealabil ne da usturimi (asta i-ar fi, vorba aceea, "uzul extern"). Se stie ca ceapa are si un efect soporific; cu alte cuvinte, il trimite mai repede pe Ene la genele cui a savurat-o…