De Citit : Editoriale

De la tromboane la Tuba Project

| 16 decembrie

Exista ac de cojocul defetismului

Tuba Project s-a nascut, in 2004, la New York dintr-un pianist clujean – Lucian Ban – si baritonul (saxofon) Alex Harding. Relatia lor muzicala anterioara a fost atat de creativa incat cerea libertatea sa se exprime intr-o forma noua. Tuba a fost piperul noului concept. Bob Stewart – tatucul tubei in lumea jazz-ului contemporan – a fost invitat in proiect alaturi de alti doi instrumentisti din aceeasi categorie super-heavy: Bruce Williams (alto sax si flaut) si Derek Phillips (percutie). Dupa ce au produs un album (primit cu cronici de lux) i-au remarcat si romanii – dupa cum bine stiti, unul dintre cele mai mai pretentioase publicuri de jazz.

Precauti, concetatenii nostri i-au invitat, mai intai, la marginea tarii de la malul marii (Stufstock, 2007). Apoi i-au promovat la Greenhours Jazz Fest in curte (2008). Cam astea au fost cele doua aparitii care au precedat turneul Tuba Project din 2009. Nu stim ce anume s-a petrecut in interval, dar in acest an au spart piata. Invitati de Teatrul Maghiar din Cluj, artistii au reusit sa cante si la teatrul din Ploiesti, la Brasov si la Clubul |aranului Roman in Bucuresti (cu sprijinul ArCub). La Cluj teatrul cu cele 850 de locuri ale lui a fost neincapator, iar la Clubul Taranului ne-am cocotat si pe pereti.

N-am sa vorbesc despre muzica, insa incerc sa ridic pe youtube ultima piesa din concert. S-a facut mult loc in suflet si pentru noi, si pentru ei. Si la New York canta cu casa inchisa, dar nu au vazut atata lume in fata ochilor niciodata. Ai zice ca Tuba Project s-a consacrat in Romania. Sa fie si expeditiile funk pe care le-au intercalat americanii pentru noi? Ori experimentul vocal – cu care si-a surprins colegii – sustinut de percutionistul Derek? Sau, poate exercitiile de cultura a jazz-ului care supravietuiesc miraculos pe la Ploiesti, Brasov, Cluj? Au castigat increderea unor romani saturati de tromboane electorale?