De Citit : Editoriale

Cremoasa capitalista

| 20 iulie

…face fata mult mai trista

Reclama zice cu voce feminina fosnitoare, imbietoare, convingatoare ca e foarte buna inghetata, ca este spumoasa, si dulce si cremoasa. Cremoasa?! Aia nu e inghetata, e crema! Pai, inghetata trebuie sa fie… inghetata! Racoritoare in cel mai bun caz. Pentru ca e rece, hello, fiind inghetata. Nu crema.
Tin minte de pe vremuri cum erau Delia, Polar, Lapahar, Parfait. Gustoasa, simpla, teapana. Chiar si apa colorata la cornet avea aceste calitati, iti oferea racoare in zilele in care soarele te cocosa si-ti transforma picioarele in lame nesigure de guma de mestecat. O inghetata te inzdravenea imediat, dar simteai o altfel de consistenta a amestecului aromat, parca erau si niste aschii de gheata, iar gustul fructelor sau mentei era extrem de pregnant. Poate sunt eu nostalgica, dar acum inghetata este o banala crema, cu diverse culori, cu gust puternic de prafuri dubioase, care nu te racoreste absolut deloc. Nici o diferenta intre marci. Nu simti gustul bun al ingredientelor sau savoarea unui suc bun transformat in aschii in cazul sorbeto-ului. Toate sunt la fel. Mai erau cateva ramase fidele retetelor vechi, s-au dus si alea de rapa. Le-au luat sub umbrela fabricii binevoitoare cu nume sonor. Li se face reclama furibunda in care noua ni se explica ce fericiti suntem ca bucatica aia invelita in ciocolata sau cu bucati de capsune sau sub forma de tort este cremoasa.

Oameni care au reusit spectaculos la actorie si si-au imaginat cum cuceresc Hollywood-ul defileaza cu produsul in mana, il dezvelesc, rad la el, rad din cauza lui, rad plescaindu-l, rad, rad, rad. Nu mai vreau sa cumpar inghetata, e ca si cum ai arunca banii pe apa inghetata a Sambetei. Mai bine o prepar singura, gustul e mult mai apropiat de ceea ce stiu eu ca trebuie. Uite, chiar acum ma apuc. Daca mi-o iesi cremoasa, o amestec cu lacrimi si o folosesc drept crema de zi.