De Citit : Editoriale

Chardonnay

| 12 septembrie

Licori cavaleresti burgunde

Soiul este originar din Burgundia iar vinul obtinut din acest strugure a fost multa vreme sinonim cu Chablis, cea mai cunoscuta podgorie a regiunii. Dar si cu Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise sau Maçonnais, Chardonnay-ul fiind, prin excelenta, vinul alb al podgoriilor burgunde, situate intre Dijon si Lion. Nume bun i-au adus si podgoriile din Champagne unde, alaturi de Pinot Noir si Pinot Meunier, este cultivat pentru producerea sampaniei. Din Franta, soiul a ajuns in Europa, dar si in Lumea Noua a vinului (SUA, Canada, Chile, Australia, Noua Zeelanda, Africa de Sud), Chardonnay-ul fiind astazi unul dintre cele mai solicitate vinuri albe pe piata mondiala; nu acelasi lucru se putea spune despre el in urma cu 30 de ani.
Despre vinul obtinut din Chardonnay se spune ca este versatil. In functie de locul de origine si tehnica vinificarii, aroma sa difera spectaculos: de la unt proaspat si o aroma vegetala, de ardei gras, la arome florale si fructe proaspete – liliac, floare de portocal, lamaie, para, banana, mango sau avocado. La unele Chardonnay-uri, aroma dominanta nu te trimite cu gandul la citrice, fructe albe sau tropicale ci la fructe uscate (alune, midgale, nuci), la miere chiar sau la vanilie si condimente.
Tot despre Chardonnay se spune ca impreuna cu butoiul de stejar formeaza una dintre perechile celebre din lumea vinului. In adevar, atunci cand nu-l acopera, nota de lemn il implineste, facandu-l extrem de placut spre satisfactia “fanilor”. Sec, corpolent, amplu, onctuos, Chardonnay-ul este un excelent vin de gastronomie. Merge cu carne alba, cu pui, cu peste, chiar si cu unul afumat daca vinul este corpolent si are suficienta aciditate. Merge la fructe de mare, la mancaruri cu ciuperci gatite in unt, cu legume sau cu branza, de pilda, un piept de pui in sos gorgonzola.