De Citit : Editoriale

Bucovina plai cu flori

| 17 septembrie

Romania, te iubesc
„Nu stiu alti cum sunt, dar eu, cand ma gandesc la locul nasterii mele, la casa parinteasca din Humulesti, la stalpul hornului unde lega mama o sfara cu motocei la capat, de crapau matele jucandu-se cu ei [..], parca-mi salta si acum inima de bucurie!” Ion Creanga
Plaiurile Bucovinei ma duc cu gandul la celebra balada a lui Ciprian Porumbescu: cu un romantism ascuns si cu multe povesti scrise printre randuri. Fie ca vizitezi muzeul lui Ion Irimescu, te plimbi in parcul care l-a inspirat pe Sadoveanu sa scrie ”Dumbrava minunata” sau poate admiri albastrul de Voronet, e locul in care nu te vei simti niciodata singur.
Pentru ca orice ar fi, mereu exista un satean care sa iti ofere din putinul pe care il are si sa te invite la un bors asa cum gasesti doar prin zona. Celebri pentru voia buna si modul de a se distra, bucovinenii nu vor refuza sa danseze hora Radasenilor sau sa cante piesele lui Grigore Lese.
Pe langa obiectivele turistice mult prea cunoscute, Bucovina e locul in care mergi sa te regasesti. E locul in care obiceiurile nu si-au pierdut din valoare si in care uratorii inca mai primesc nuci și cozonac. Craciunul si Pastele au o semnificatie aparte, pentru ca ele vin cu o serie de traditii pe care bucovinenii le respecta cu sfintenie. Prilej de a petrece timp cu familia si de a primi musafiri, nu lipsesc niciodata ouale inchistrite si colindele in costume traditionale, saniile trase de cai si sarmalele facute in vase de lut.
Daca ajungeti prin zona, va recomand cu caldura sa treceti pe la Manastirea Dragomirna aflata la cativa km de Suceava, sa nu ratati Manastirea Humorului si sa petreceti cateva ore in Salina Cacica. Cetatea Sucevei va asteapta cu legende din vremea lui Stefan si celebra casa a lui Ion Creanga cu motoceii de la stalpul hornului asa cum i-a lasat chiar autorul.
Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la locul nasterii mele… mi se umple sufletul de bucurie.
www.alexandracraciun.ro