De Citit : Editoriale

Adrian Ghenie

| 18 noiembrie

MNAC

Toti stiu deja: joi se deschide la MNAC expozitia lui Adrian Ghenie.
Curatorul Magda Radu a gandit o selectie menita sa reflecte parcursul artistului de pana acum, angajamentul lui in a analiza si interpreta o serie de aspecte privitoare la memorie, istorie si reprezentare. Nu va dezvalui mai multe din interior, sper doar sa faceti drumul pana la muzeu, expozitia urmand a fi deschisa pana la jumatatea lunii februarie 2010. Intamplarea face insa ca in aceste zile sa fie deja pus in circulatie un album monografic editat de Juerg Judin si publicat de Hatje Cantz.

Acum parcurg cu mare interes cartea ce strange laolalta imagini ale unor lucrari mult mai numeroase decat cele prinse in expozitia anuntata. Cum calitatea grafica si tipografica nu tine de surpriza ci de asumarea si respectarea unei identitati mai ales cand vine vorba de Hatje Cantz, editura fiind una dintre cele foarte sofisticate in familia celor dedicate artelor vizuale contemporane, adaug doar ca textele inserate aici, semnate de Juerg Judin, Anette Hüsch si Matt Price pun la lucru interesante chei de lectura: sunt discutate subiecte si compozitii, referinte si inovatii, continuturi si expresii, procese de atelier si receptarea lor.

De exemplu, comentand atmosfera vizuala a unor lucrari, Anette Hüsch propune pentru intelegerea lui Ghenie sintagma "melancolie postmoderna", pentru ca Matt Price sa insiste mai degraba asupra transferului pe care artistul il opereaza in ultima vreme dinspre un teren al singuratatii, tragediei, pauperitatii, suferintei, persecutiei catre unul al nesigurantei, stranietatii, deconcertantului.
Vom verifica aceste ipoteze cu lucrarile in fata!