De Citit : Editoriale

Accidente

| 18 februarie

Found magazine si Petite Histoire

Povestea a inceput prin 2001, cand David Rothbart, un tanar din Chicago, gaseste lipit pe parbrizul masinii un biletel scris de mana lui Amber si adresat lui Mario: un cocktail de ura si iubire, ce se incheie scurt prin imperativul „Page me later!“.

Luand initial chipul unui fanzin alcatuit colectiv, cu sprijinul prietenilor si al cu­noscutilor, pentru ca mai apoi proiectul sa creasca pana la inaltimea unei reviste cu distributie nationala, Found Magazine colecteaza scrisori de dragoste, felicitari si carti postale, versuri spontane, liste de cum­paraturi, pagini de jurnal, fotografii, glu­mite, excentricitati ori plictiseli majore – tot ceea ce se rataceste ori cade din viata cuiva pentru a intra in spatiul public. Paginile revistei iau forma unei poezii vizuale indatorata cumva dadaismului, economia limbajului este adeseori ingenuncheata de greselile gramaticale ori ortografice, fetisismul este abandonat in favoarea fascinatiei si a surprizei. Prima carte alcatuita pornind de la „best“-urile revistei a aparut in 2004, pentru ca in acelasi an, sora revistei, Dirty Found, sa prinda viata. La cela­lalt pol, Petite Histoire, cartea lansata in 10 februarie la Galeria Posibila, este un demers colectiv ce priveste fotografia anonima din Romania.

Eseu vizual ferit de ambitia scrierii unei adevarate istorii si departe de perspectiva nostalgic-recuperatorie, cartea porneste de la selectia unor fotografii anonime aflate in diverse colectii private, fotografii ce cad indeobste din marea istorie a genului, intentia fiind aceea de a propune o privire proaspata asupra experimentului si a accidentului fotografic.

Petite Histoire ia in seama directii deschise odata cu proiectele de autor ale unei Tacita Dean, un Martin Parr sau Robert Flynn Johnson, particularitatea constand tocmai in geografia pe care aceste imagini o locuiesc. De gasit la Galeria Posibila, Librariile Carturesti si Anthony Frost Bucuresti.