De Citit : Cărți

O seara de vara in Gradina uitata

| 05 august

Va invitam marti, 9 august, ora 19.30, la Green Hours (Calea Victoriei nr. 120), sa pasiti in lumea plina de secrete a unei vechi gradini din Anglia. Veti intra in labirintul Gradinii uitate de Kate Morton si veti descoperi povestile emotionante a trei femei ce reusesc sa razbeasca intr-o lume potrivnica: Eliza Makepeace, care isi invinge conditia devenind o autoare de carti pentru copii la inceputul secolului XX; Nell O’ Connor, care, incercand sa-si gaseasca propria identitate, se refugiaza in trecutul obiectelor pe care le colectioneaza; Cassandra, o talentata desenatoare, care va duce mai departe cautarile bunicii Nell si va dezlega misterele familiei ei.

Ghizii vostri vor fi: Sinziana Dragos, traducatoarea cartii, Elisabeta Lasconi, critic literar si Denisa Comanescu, directorul editorial Humanitas Fiction. Actritele Cristina Gavrus si Sinziana Nicola vor da glas povestilor din Gradina uitata.

P.S. Special pentru cititoarele si cititorii romani:

Dragi cititori,

Cand am inceput Gradina uitata, aveam de gand sa scriu o poveste pentru adulti. De ceva timp imi staruiau in minte doua imagini: prima – o fetita, singura, stand pe un mic geamantan alb; cea de-a doua – botinele unei femei si tivul rochiei ei lungi intrezarite in timp ce se grabea pe o alee pietruita din Londra. Era ceva anume in graba cu care femeia se indeparta, ceva ce ma facea sa cred ca povestea ei era strans legata de soarta fetitei. Apoi, intr-o zi, am auzit-o pe fetita vorbindu-mi in soapta despre o femeie misterioasa pe care o numea Autoarea si am stiut aproape imediat cine sunt cele doua si ce anume le leaga.

Imi este imposibil sa aleg un personaj preferat din Gradina uitata deoarece fiecare imi este drag in felul lui. Pot spune totusi ca dintre toate, Eliza, povestitoarea pasionata care supravietuieste unei copilarii petrecute pe strazile mizere ale Londrei victoriene si care reuseste sa publice o carte de povesti fermecatoare, a fost personajul despre care am scris cu cea mai mare placere. Gratie ei am patruns in locuri pe care le ador – in Londra intunecata a lui Dickens, pe coasta salbatica si plina de romantism din Cornwall, un taram de legenda -, reusind sa-i insuflu valori pe care le pretuiesc: prietenie si familie, dragoste si loialitate, pasiunea pentru povesti.

De cand ma stiu, am fost un soarece de biblioteca; am inceput sa citesc de mica si continui sa o fac cu aceeasi placere. Locuiam impreuna cu familia in regiunea muntoasa din sud-estul Australiei, unde erau o multime de copaci de avocado batrani. Cea mai mare placere de atunci era sa-mi fac culcus in locul unde crengile se impreunau si, "inarmata" cu o patura, mici gustari si apa, sa citesc toata ziua. Intotdeauna ma ascund cand citesc – totul este mai intens astfel – si ori de cate ori scriu incerc sa retraiesc aceeasi senzatie de cufundare in lumea povestirii.

Imi place sa scriu, dar cartile se trezesc la viata doar cand sunt citite. De aceea, vreau sa le multumesc cititorilor romani ca-mi vor deschide cartile si ca vor readuce la viata personajele, decorurile si povestirile pe care le-am imaginat.

Cele mai bune urari si lectura placuta!

Kate Morton

Editura Humanitas Fiction, colectia "Raftul Denisei"
traducere de Sinziana Dragos
ISBN 978-973-689-400-X / 480 pagini, 39,9 lei