De Citit : Cărți

„Fluturi sarutandu-se. Cugetari si poezii” – Carmen Sylva

| 05 septembrie

Marti, 3 septembrie 2013, Curtea Veche Publishing s-a intalnit cu cititorii la un eveniment deosebit: lansarea volumului “Fluturi sarutandu-se. Cugetari si poezii” de Carmen Sylva, in prezenta ASR Principelui Radu. Alaturi de Alteta Sa Regala, au luat cuvantul Gabriel Badea-Paun (ingrijitorul editiei), Georgeta Filitti (istoric), Adrian-Silvan Ionescu (istoric si critic de arta) si Irina Margareta Nistor (critic de film).
Invitatii au invocat cu placere momente legate de viata si personalitatea Reginei Elisabeta, remarcand ca volumul reprezinta un indemn de revenire la normalite pentru societatea romaneasca si scotand in evidenta actualitatea cugetarilor incluse in carte.
Cartea, a carei prefata este semnata de ASR Principele Radu al Romaniei, cuprinde cugetari pline de profunzime si delicatete ale scriitoarei Carmen Sylva despre teme precum viata, iubirea, fericirea, arta sau politica, alaturi de 24 de poeme. O surpriza placuta pentru cititori este faptul ca majoritatea poemelor sunt traduse in limba romana de George Cosbuc si St.O. Iosif. Cugetarile au fost publicate initial in volumul “Les Pensées d’une Reine” (Paris, Calmann-Lévy, 1888), iar poemele au fost selectate din mai multe volume de versuri.
Volumul “Fluturi sarutandu-se” imprumuta numele unei frumoase poezii de dragoste semnate de Carmen Sylva si traduse de George Cosbuc. Cartea este bogat ilustrata cu fotografii din arhiva domnului Gabriel Badea-Paun, ingrijitorului editiei, si din cea a Casei Princiare de Wied, precum si din alte surse, realizate de fotografi cunoscuti contemporani cu Regina Elisabeta, care este infatisata in diversele etape ale vietii, ca tanara principesa si apoi ca regina, in saloanele Castelului Peles sau ale Palatului Cotroceni, in portrete sau imagini de familie, in ipostaze regale sau artistice. Cronologia se constituie intr-un studiu despre evolutia Elisabetei de Wied ca principesa si regina si a autoarei Carmen Sylva in contextul literar romanesc si european.

Autor: Carmen Sylva
Prefata de: Principele Radu al Romaniei
Cuvant inainte: Gabriel Badea-Paun
Colectie: Casa Regala
Anul aparitiei: 2013
Numar pagini: 160
ISBN: 978-606-588-606-3