De Citit : Cărți

„Dantele si broderii”

| 25 septembrie

Dantele si broderii – Lansare de carte
26 septembrie 2013, ora 17.30, Sala Foaier @ Muzeul National al Taranului Roman
Muzeul National al Taranului Roman va invita joi, 26 septembrie 2013, ora 17.30, la Sala Foaier, la lansarea caietului Dantele si broderii.
In deschidere, improvizatie sonora: Calin Torsan, Mihai Balabas.
Dantele si broderii este al doilea caiet, dupa Cusaturi / tesaturi pe care MNTR il editeaza in cadrul seriei de experimente vizuale initiate in 2009, care valorifica obiectul aflat in patrimoniul muzeului, obiectul de colectie privata, obiectul anonim si umil, obiectul de acasa pe care proprietarul il investeste cu valoare si il transforma in obiect demn de a fi muzeificat.
Exercitii de arheologie subiectiva, atat cusaturile / tesaturile, cat si lumea delicata a dantelelor si broderiilor redescopera un instrumentar de materii si semne care reconstruiesc fragmentar lumea mestesugurilor amintite si reconstituie unele contexte: elemente de scenografie ale spatiului taranesc si urban. Folosirea unor medii diverse: fotografie document, xerox, desen, text in dialog cu obiectele din patrimoniu MNTR si colectii particulare, fac din caietele exporimentelor posibile instrumente de lucru pentru cei care continua sa exploreze lumea taraneasca si devin o pledoarie pentru frumusetea obiectului taranesc.
"Gestul coaserii insemneaza teritoriul. El poate sa devina gradina din margele mici si paiete, broderie sinuoasa si discreta, tesatura dulce si moale, poezie nescrisa sau, dimpotriva, slogan postmodern. Nu te apuci de cusut daca n-ai ganduri de mestecat, asezat, izgonit sau desfacut ca sa treaca timpul cu folos. Intre mit si realitate ochiul tesut incepe sa construiasca povestea si va asteapta sa va re-asezati in fata tesaturilor / cusaturilor ca atunci cand te chinui sa descifrezi scrisul necunoscut al unor manuscrise si renunti in fata frumusetii semnului." Lila Passima