Locuri : Altele

Bastionul Croitorilor

Bastionul Croitorilor (in maghiara Bethlen bástyája, alternativ Szabók bástyája, in trad. „Bastionul Bethlen” sau „Bastionul Croitorilor”) este unul din putinele turnuri de fortificatie care au facut parte din Vechea Cetate a Clujului si care s-a pastrat intact pana in zilele noastre. A fost finantat de breasla croitorilor din Cluj. Fiecare bastion (turn) al zidului medieval de aparare a fost finantat de alta breasla (croitori, cizmari, tamplari, sapunari, rotari, olari, zidari, curelari etc).
Bastionul reprezinta coltul de Sud-Est al cetatii medievale ridicate incepand cu secolul XV (este amintit deja in anul 1475). Intre anii 1627-1629, in perioada principelui Gabriel Bethlen, bastionul a fost reconstruit, ajungand la forma actuala. Este construit din piatra faltuita zidurile masive pastrand inca lacasurile de tragere. Spre nord, lipit de el, se mai pastreaza inca o bucata din zidul de piatra cu creneluri si drumul de straja pe zid.
A fost denumit dupa breasla croitorilor din Cluj care l-a intretinut si a avut obligatia pazei orasului in acel punct, fiind singurul bastion al cetatii vechi care s-a pastrat integral. Dupa batalia de la Miraslau, Baba Novac si preotul Saski au fost prinsi, torturati si executati in cetatea Clujului de catre nobilii transilvaneni. In apropierea bastionului a fost expus, in 1601, trupul tras in teapa al lui Baba Novac, general al lui Mihai Viteazul. In amintirea lui Baba Novac a fost ridicata in 1975 o statuie, opera a sculptorului Virgil Fulicea.
Bastionul a fost restaurat in anul 1924 si transformat in muzeu de catre Comisiunea Monumentelor Istorice, o alta restaurare avand loc in 1959. In ultimele decenii bastionul a fost lasat in paragina desi au existat intentii declarate din partea reprezentantilor municipalitatii de a folosi potentialul turistic al acestuia.
Cu toate acestea, in 2007-2009 a fost restaurat si refunctionalizat, iar in prezent el gazduieste Centrul de cultura urbana, care cuprinde o cafenea literara la subsol, o sala de conferinte si spatii expozitionale.
Sursa:
http://ro.wikipedia.org/