Evenimente : Expo

Radu Serban – TransAparente

Expozitia Radu Serban – TransAparente este o sinteza a etapelor parcurse de artist – care a implinit de curand varsta de 50 de ani – si isi propune sa redea continutul esential al operei sale de pana acum.
Radu Serban a absolvit sectia pictura a Institutului de arte plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti (1987) si este conferentiar universitar la Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca. Este autorul a 19 expozitii personale (1991-2010) si participarea sa la evenimente expozitionale de grup si internationale de prestigiu a fost constanta.
Valoarea operei sale a fost recunoscuta de critica de specialitate si recompensata prin numeroase premii, inclusiv cele nationale ale Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Creatia sa a debutat in sensul unei directii confluente pana la un punct cu curentul de expresie neo-ortodoxa afirmat la Bucuresti in anii ’90 fata de care Radu Serban a pastrat totusi o distanta prin recursul la un figurativism non-manifest, exprimat mai degraba prin aluzii formale dacat printr-o epifanie plastica a unui inventar tematic religios.
Totodata, noile conditii socio-politice de dupa 1989 i-au permis accesul in spatii culturale fundamentale pentru formarea artistica cum au fost stagiile din Italia (1995) si Spania (1996) sau indelungatul sejur canadian (1997-2000). Treptat figura umana isi pierde consistenta corporala in joc intrand contaminari din zona icoanelor de Nicula, a artei naive, ingloband o ingenuitate ce le apropie de candoarea desenelor copiilor.
Ele nu raman insularizate doar in aceasta componenta deoarece figurii umane i se asociaza alte elemente ce o inglobeaza in universuri rustice sau populeaza diverse spatii asociate temelor anterioare (Byzatium), parasind suprafetele bidimensionale si invadand teritoriul unor obiecte spatiale pe suprafate carora intra in relatie cu componente de factura eminamente plastica. Indiferent de ciclul carora ii pot fi asociate (Femeia, Chipuri inchipuite), figura umana capata treptat un rol secundar atat ca semnificatie cat si ca pondere in spatiul plastic in favoarea compozitiei generale a suprafetei care mizeaza tot mai mult pe relevarea unui discurs al formelor si culorilor cu valoare plastica in sine.
Astfel, din ultimele cicluri de lucrari (Amprenta zidurilor, Peisaje inventate) figura umana se volatilizeaza treptat sau dispare efectiv facand loc unui spectacol plastic a carui miza poate fi chiar inglobarea fiintei umane intr-un amalgam existential ce conduce finalmente la disparitia sa efectiva. Disparitia figurii umane de pe coordonatele telurice coincide cu abordarea unei noi teme – Figuri neidentificate – prin intermediul tehnicilor digitale de fotografie si animatie computerizata. Este vorba insa de o dimensiune spirituala in care este semnalata mai degraba certitudinea unei prezente, a unui dublu, a unei ”calauze”, de factura imateriala, pe care lumina fizica a proiectorului o sustine ideatic, decat o relatie care se instituie in principal prin adeziunea la un set de practici religioase.
Dinamica programului sau personal a carui deviza pare a fi ”ora et labora”, natura sa atenta si reflexiva, aportul de inteligenta, creativitate si originalitate surprinzatoare cu fiecare aparitie in expozitii fac din Radu Serban un artist de la care putem astepta revelarea prin arta a unor sensuri inca ascunse ale experientei noastre umane.
Expozitia organizata de Muzeul de Arta Cluj-Napoca, curator Calin Stegerean, reprezinta si o recunoastere a valorii creatiei sale si este insotita de un catalog realizat in conditii grafice de exceptie. Expozitia va fi prezentata de prestigiosul critic de arta Pavel Susara.
Eveniment via http://macluj.ro/