Evenimente : Altele

Lansarea cartii „Ultimul canibal”

O premiera absoluta in diaristica romaneasca, o experienta senzationala: Ultimul canibal de Hanna Bota
Editura Cartea Romaneasca anunta aparitia unui volum inedit, descrierea unei calatorii extraordinare in Arhipelagul Vanuatu, o premiera absoluta in diaristica romaneasca: Ultimul canibal de Hanna Bota.
Hanna Bota a petrecut o luna in mijlocul bastinasilor din Arhipelagul Vanuatu. Ca antropolog, ea stie ca trebuie sa te asimilezi unei lumi necunoscute pentru a o cunoaste mai bine pe a ta. A trait alaturi de nepotii canibalilor, in colibe din bambus si frunze, s-a hranit cu bucatele lor fruste, a aplaudat cintecele si dansurile lor, a locuit singura printre ei, fara a avea in preajma oameni albi, si a legat prietenii pe viata.
I-au fost dezvaluite rituri si practici ceremoniale, obiecte-tabu, pietre sfinte pentru inchinare, legende sau pur si simplu povesti de viata. In final, a aflat nepretuitul secret al proprietatii asupra Timpului. Si a mai avut o revelatie: desi a disparut si ultimul canibal din Pacificul de Sud, adesea il vom regasi in batrina lume ,,civilizata”…
„Hanna Bota ne propune o calatorie extraordinara, cum faceau, odinioara, eroii lui Jules Verne. Fara indoiala, totul este senzational: de la drumul catre Vanuatu, pina la studiul „noii geografii” pe care o cartografiaza calatorul, omul de stiinta, femeia secolului XXI. Este, desigur, omul de stiinta care i-a citit pe cei mari ai calatoriilor, ai antropologiei si, din cind in cind, vrea sa si-i asocieze in calatoria „lui”. Dar este si scriitorul si „aventurierul” care traieste intens Descoperirea. Am folosit majuscula, fiindca itinerarul pe care ni-l propune scriitorul, antropologul si omul religios Hanna Bota este o premiera absoluta: niciun roman n-a mai strabatut lumea in care a trait, un timp mirabil, autoarea acestei carti.” (Cornel Ungureanu).
Hanna Bota s-a nascut pe 7 iulie 1968, la Cluj-Napoca. Este licentiata in teologie (1999) si in filologie (2003), absolventa a unui master in etnologie si folclor (2004) la Universitatea din Bucuresti si doctorand in antropologie culturala la Universitatea de Vest din Timisoara.
In prezent este cercetator stiintific la Institutul de Istorie Orala, Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. Poeta si prozatoare, colaboreaza la diverse reviste din tara si din strainatate. A publicat mai multe volume de poezie – Candidati pentru ploaia tirzie (1994 ), Dincolo de sine (1997), Ultimele poeme inchipuite ale lui VV in transcriere imaginara de… (2003), Elogiul pietrei (2004), Jurnalul unui nabi (2007), Don’t play with the snakes (2008, antologie de poezie tradusa in engleza), Poeme pentru Yerutonga (2010) – si proza – Tabla de sah (2006), Maria din Magdala (2007), Cronicile memoriei (2010). In 2010 a aparut traducerea in italiana a romanului Maria di Magdala (Edizioni Moderna, Ravenna).