De Citit : Știri

Ruinele unui templu vechi de 2300 de ani au fost descoperite in Egipt

| 26 mai

O echipa de arheologi a Ministerului Antichitatilor din Egipt a adus la lumina zidurile un templu din perioada lui Ptolemeu al II-lea (282-246 I.Hr.), la 115 km sud de Cairo, in regiunea Gabal El-Nour a guvernoratului Beni Suef. Descoperirea templului este o premiera, deoarece arheologii egipteni nu au mai intalnit foarte multe constructii cu scop religios din aceasta perioada, desi Ptolemeu al II-lea a condus Egiptul timp de peste 36 de ani. Asadar, el reprezinta un element de noutate in peisajul cultural local si ar putea deveni o noua atractie turistica a regiunii.
Constructia contine inclusiv caramizi de lut rosu, dovedind ca templul a fost utilizat pana in epoca romana, care a debutat in anul 30 I.Hr. Inscriptiile detaliate despre Ptolemeu al III-lea, succesorul lui Ptolemeu al II-lea, ce descriu sacrificiile oferite de catre acesta zeitei Isis, precum si reprezentarile zeului Hapi (zeul revarsarii Nilului, adorat de egiptenii antici), constituie punctul central de interes pentru arheologi si viitorii turisti deopotriva.
Templul a fost descoperit pe un lot apartinand Inaltului Consiliu al Antichitatilor, dar care nu a fost analizat pana acum, declara Nadia Ashour, manager general al Beni Suef Antiquities, unul din cei trei supervizori ai lucrarilor de escavare. Ministerul a aprobat aceste actiuni dupa ce Nadia Ashour si colegii ei au descoperit indivizi suspecti cercetand zona, cu scopul de a fura eventuale artefacte.
Autoritatea Egipteana de Turism (ETA) este o institutie guvernamentala responsabila cu oferirea de servicii turistilor straini care viziteaza Egiptul. ETA a fost infiintata in martie 1981, in subordinea Ministerului Egiptean al Turismului. Principalele obiective ETA sunt cresterea numarului de turisti in Egipt, prin promovarea trecutului antic al tarii si evolutia sa moderna, contribuind la depasirea obstacolelor in dezvoltarea traficului de turisti. www.facebook.com/egipt.undeincepetotul
Pentru informatii suplimentare contactati Mihaela Iacob, 0723 604 983, [email protected].