De Citit : Știri

Fa-ti iarna car, iar vara ia-ti abonament la Balkanik Festival la jumatate de pret!

| 15 august

Line-up-ul Balkanik Festival, editia a treia – unde vechii maestri ai lautei se intalnesc cu noii arhitecti ai sunetului.
Cea de-a treia editie a festivalului de muzica si cultura balcanica va avea loc intre 13 si 15 septembrie, in Gradina Uranus, din Bucuresti.
Iata cele 5 trupe confirmate pana acum, care vor concerta in cele trei zile de festival:

FANFARE CIOCARLIA, Romania
Fanfare Ciocarlia este numele unei formatii de 12 muzicieni din satul Zece Prajini, judetul Iasi. Fanfare Ciocarlia este cunoscuta drept cea mai rapida fanfara din lume. Ei ajung chiar pana la 200 bpm (beats per minute). Fanfare Ciocarlia semneaza coloana sonora a filmului Borat, nominalizat la Oscar in 2007 si castigator al Globului de Aur, si a filmului Gegen die Wand, in regia lui Fatih Akin, castigator al Ursului de Aur si al Oscarului European in anul 2004. Fanfara s-a aflat pe scena de la Oslo in 2012, unde a fost invitata la concertul dedicat laureatului premiului Nobel pentru pace.
KOTTARASHKY & THE RAIN DOGS, Bulgaria
Kottarashky & The Rain Dogs este o trupa de muzica etno-electronica minimalista din Bulgaria. Kottarashky aka Nikola Gruev, a deschis portile unor spatii muzicale nedescoperite pana acum, cu primul lor album, Opa Hey, in 2009. Abordarea lui de a folosi o colectie de sunete din inregistrari autentice pe teren este similara cu cea a artistului Amon Tobin, singura diferenta fiind ca Gruev si-a gasit si inregistrat sursele in satele bulgaresti. Combinandu-le, a initiat o muzica de dans tribala digitala, care a intrecut cultura mash up a producatorilor globali contemporani, sau colajele artistice ale arhitectilor moderni ai sunetului.
TARAF DE HAIDOUKS, Romania
Taraf de Haidouks este o trupa de lautari din Clejani care au dobandit succesul pe plan international prin aparitia in anul 2000 in filmul The Man Who Cried (r. Sally Potter), unde au jucat alaturi de Johnny Depp, Christina Ricci si Cate Blanchett. Alaturi de actorul Johnny Depp au mai aparut in anul 2006 in filmul documentar despre cultura Romani – When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan. In anul 1993 au aparut de asemenea in documentarul Latcho Drom, in regia lui Tony Gatlif, Un Certain Regard la festivalul de film de la Cannes in anul 1993. Taraf de Haidouks sunt considerati reprezentantii muzicii tiganesti, remarcabila datorita vitalitatii caracteristice.
MITSOURA, Ungaria
Mitsoura este un proiect muzical unic care imbina muzica roma maghiara cu radacinile orientale, rezultand un amestec uimitor pe care ei il numesc “progressive electro world beat project”. Amprenta caracteristica a trupei este data in primul rand de vocea inconfundabila si talentul unic al solistei trupei, Monika (Mitsou) Miczura, considerata ca fiind una dintre cele mai bune cantarete rome din lume. A colaborat cu regizorul francez Tony Gatlif pentru productiile cinematografice Gadjo Dilo, Vengo, Je suis né d’une cigogne si Swing, a avut turnee mondiale alaturi de Gipsy Kings sau Fanfara Ciocarlia.
KAL, Serbia
Kal este o trupa romani de world music din Serbia, care a atras interesul publicului sarb si de pretutindeni cu albumul eponim, lansat in 2006, prezentand un amestec de muzica balcanica, cu influente de tango, influente turcesti, jamaicane si din Orientul Mijlociu. Kal au avut peste o suta de concerte in toata lumea, in majoritatea tarilor europene si in SUA. Au fost invitati la festivaluri importante, precum EXIT, Sziget, La notte di San Lorenzo si la WOMEX si World Music Expo. In aprilie 2006, albumul Kal a ocupat prima pozitie in World Music Charts Europe si locul 3 in clasamentul anual.

Pe langa concerte, vor mai avea loc un targ mestesugaresc, proiectii de film in aer liber, expozitii de pictura si fotografie, de obiecte traditionale, ateliere tematice, spectacole de dans, de circ, bucatarie traditionala Balcanilor si multe alte noutati.
Biletele si abonamentele pot fi achizitionate din reteaua Eventim. Pretul unui abonament pentru cele 3 zile de evenimente este 130 lei, iar pana pe 15 august, pot fi achizitionate la jumatate de pret de pe www.balkanikfestival.ro
Un eveniment Asociatia Culturala Metropolis, sponsor Apa Nova, Ciuc.
Pentru voluntariat si inscrieri la targul din cadrul Balkanik Festival – [email protected]
Website: www.balkanikfestival.ro/
Facebook
Promo editia a treia: youtube
Biletele se găsesc în Rețeaua Eventim (magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librariile Humanitas, Carturesti, la Call Center 1951 si pe www.eventim.ro
Pe myticket.ro, Magazinele Diverta, Sala Palatului, Magazinul Muzica, Libraria Mihai Eminescu și bilete.ro, Poșta Română, magazinele Inmedio, Germanos, Casieria Palatul National al Copiilor Bucuresti, Casieria Metrou Unirii 1 Bucuresti.