De Citit : Știri

Elisabeta Bostan – premiata pentru intreaga activitate la GOPO

| 19 februarie

Regizoarea si scenarista Elisabeta Bostan, una dintre emblemele filmului romanesc pentru copii si mentorul catorva zeci de generatii de regizori romani este laureata Premiului Gopo pentru Intreaga Activitate, care ii va fi decernat in cadrul Galei de pe 2 martie de la Fratelli Studio din Bucuresti.
Realizatoarea celebrelor lung metraje "Veronica", "Veronica se Intoarce", "Mama si Campioana", a serialului TV "Fram" sau a scurt metrajelor "Amintiri din copilarie", "Pupaza din te"i, care au marcat copilaria catorva milioane de romani, va fi rasplatita pentru remarcabila contributie adusa la dezvoltarea cinematografului romanesc.
Nascuta pe 1 martie 1931 la Buhusi, regizoarea a absolvit Institutul de Arta Cinematografica si Teatrala din Bucuresti din 1954. Si-a inceput cariera de cineast realizand documentare etnografice, cele care i-au adus si primele distinctii. Avea sa fie inceputul unui sir de peste 40 de premii internationale, printre care se numara trofee obtinute la prestigioasele festivaluri de la Cannes, Venetia, Namur, Moscova, Teheran sau Milano. Din distributia filmelor sale au facut parte actori precum Stefan Ciubotarasu, Dem Radulescu, Margareta Paslaru, Florian Pittis, Vasilica Tastaman, Mircea Diaconu, Carmen Galin, George Mihaita sau Luminita Gheorghiu, multi dintre ei aflandu-se la inceput de drum in cinematografie in momentul intalnirii cu Elisabeta Bostan.
In 1996, Elisabeta Bostan a fondat CineMAiubit, festivalul international de film studentesc pe care il patroneaza si astazi, primul si cel mai important festival romanesc de acest gen. Acesta a devenit o adevarata rampa de lansare pentru tineri cineasti romani precum Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Catalin Mitulescu sau Cristian Nemescu.
Cea de-a treia editie a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 2 martie 2009, in Bucuresti, la Fratelli Studio. Evenimentul este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.