De Citit : Recomandări

Pastravaria Doripesco

| 14 mai

Pe ruta de la Brasov spre Sighisoara, una din cele mai bune idei culinare le poti avea oprindu-te la pastravaria Doripesco
La circa 30 km dupa Brasov, cu doar cateva viraje inainte de celebra portiune de serpentine de la Padurea Bogatii, care pentru unii este o mare bucurie la fiecare parcurgere, pe partea stanga a soselei se afla o cladire cocheta din lemn, cu o forma semicirculara, precedata de reclame ce te invita sa gusti celebrul gulas Doripesco.

O larga parcare este primitoare pentru un numar mare de drumeti, care sau vor sa isi faca plinul de energie inainte de multitudinea de viraje din padure, ori vin dinspre Sighisoara si sunt deja sleiti de puteti dupa respectivele serpentine.

Interiorul se dovedeste a fi placut, curat si extrem de luminos, seria lunga de geamuri dand spre lac si spre bazinele de pastravi, inca vii.
Meniul este un adevarat rasfat pescaresc, cu aperitive de batog, novac, salau si pastrav, la care insa renunt, ca sa pot sa mananc, totusi, doua feluri si desert, care mi-a facut deja cu ochiul.

Fara sa astept prea mult, comand gulas-ul Doripesco – 8 lei, in fapt o extraordinar de buna ciorba de crap proaspat. Soseste cat ai clipi, e fierbinte si plina de bucati de carne si legume, care au avut tot timpul necesar sa-si elibereze aromele, intr-un amestec placut, usor picant, dar fara sa aiba un gust prea pregnant de peste. Daca ar fi fost dupa nutritionistul meu as fi putut linistit sa ma opresc aici, insa tentatia e prea mare, credeti-ma.

La felul doi pastravul este pregatit in principal prajit si apoi imbalsamat in diverse arome date de masline, tarhon, sos de lamaie sau de smantana cu usturoi sau legume, insa exista in oferta si saramura sau pastrav umplut. Toate intre 13 si 15 lei, portiile avand 150 grame. Super! Ieftin ca braga. Atata doar ca, urma sa aflu la sfarsit, ca pretul era pentru respectiva cantitate, pestele putand, evident cantari mai mult. Asta arunca o umbra peste dealtfel excelentul restaurant, pentru ca preturile date la gramaj se refera intotdeauna la 100 grame si nu la 150 grame, care te pot induce in eroare.

Stiam din trecut ca cel cu sos de ustoroi si smantana e delicios, insa mergeam la o intalnire importanta, iar mirosul de usturoi nu ar fi jucat tocmai in favoarea mea, asa ca la sugestia chelnerului am ales cel cu sos de lamaie, insotit de cartofi natur si de inca o jumatate de lamaie, in caz ca sosul se dovedea prea discret.

Cele 300 de grame de carne superba mi-au readus in minte chintesenta gustului de peste, cu acea aroma pura a pastravului, fin completata de gustul acrisor al lamaii. O adevarata reusita!

Evident, pentru cei care inca sustin ca cel mai bun peste e porcul, exista cateva preparate de acest fel, precum si un meniu pentru copii, insa le voi trece sub tacere, fiind pacat sa va opriti la Doripesco si sa nu mancati peste.

Amagindu-ma ca nu am mancat prea mult, mi-am comandat si o portie de foietaj cu branza dulce -7 lei.
Dulce fix cat trebuie, dens, fierbinte si pudrat cu zahar din belsug, s-a dovedit a fi exact ce trebuie pentru ca sa nu intre in competitie cu rafinatul gust ramas de la nobilul peste.

Bauturile sunt pe toate gusturile, iar lista de vinuri este una eminamente romaneasca si nu foarte stufoasa, cu preturi intre 23-26 lei. M-as fi asteptat sa gasesc cateva vinuri albe mai savante, insa la marginea soselei fiind, se explica intr-un fel faptul ca patronul nu a ivestit mai mult in aceasta directie.

Muzica era evident prea tare si oferea acorduri ale creatiilor romanesti de muzica usoara din anii ’80. Apoi, intr-un mod inexplicabil dar binevenit, s-a transformat in acorduri clasice.
Toaletele, curate, sunt decorate in mod placut in culori calde.

Pro: calitatea bucatelor, accesul, parcare, personal amabil
Contra: lista vinuri modesta
Nota mancare: 10/10
Nota servire: 9,5/10
Nota atmosfera: 9/10

Nota finala: 9,5/10