De Citit : Recomandări

Paharul de vin

| 24 martie

Aroma si savoare intr-un pahar de vin
Asa cum vinul este imbuteliat in diferite sticle, ca forma si culoare, la fel paharele din care savuram acesta bautura difera avand in vedere tipul de vin. In functie de tipul de bautura, fie vin, fie o bautura aperitiv, sau o bautura digestiva, forma paharului difera, deoarece acesta pune in valoare calitatile fiecarei bauturi in parte si expune mult mai bine aromele bauturii in sine.
Cu totii am vazut prin filme ori la restaurant ca ospatarul ne serveste vinul in pahare diferite. Pentru vinul alb se preteaza paharele cu picior, mai mici si ca dimensiune, dar si ca diametru al gurii paharului. Acesta este mai mic deoarece vinul alb se serveste bine racit. Paharul fiind mai mic el nu permite sa se incalzeasca vinul repede iar gura acestuia este mai mica pentru a tine aromele vinului in pahar, oferindu-ne fructuozitatea cautata in vinurile albe. Vinul se toarna pana la deschizatura maxima a paharului, nu cum intalnim de multe ori, paharul umplut pana la refuz.
Paharul pentru vin rosu este mult mai mare si capacitatea acestuia este dubla fata de cea a paharului de vin alb. Paharul are deschizatura gurii mult mai mare pentru ca vinul rosu are nevoie de a sta in contact cu aerul mult mai mult decat vinul alb. Vinul rosu este mai complex si necesita mai multa atentie, de aceea paharul din care il savuram trebuie ales cu grija.
La vinurile roze, paharele au forma unei lalele, iar capacitatea este la fel ca si a vinului alb. Are forma putin diferita decat la vinurile albe deoarece vinurile roze se produc din struguri rosii si astfel iau complexitatea unui vin rosu, dar exprima foarte bine prospetimea unui vin alb. Cei de la Riedel din Austria (cei mai importanti producatori de pahare din lume) au conceput pentru fiecare tip de stugure cate un tip de pahar. Ei considera ca, in functie de forma paharului, fiecare vin in parte isi exprima calitatile diferit.
www.culturavinului.ro