Chez Michou, un loc „tres magnifique” - Interviu cu Deak Istvan - Cluj-Napoca

De Citit : Interviuri

Chez Michou, un loc „tres magnifique” – Interviu cu Deak Istvan

| 08 februarie

Inca din primul articol despre Chez Michou am recunoscut faptul ca imi place extrem de mult acest restaurant cochet, accesibil si cu specific frantuzesc. Iar faptul ca Deak Istvan, bucatarul sef al acestui restaurant minunat a acceptat initiativa mea de a-i lua un interviu a fost o realizare atat personala cat si profesionala. Numar cu numar imi descopar pasiunea pentru gastronomie si scris. Sper ca in aceste randuri sa pot transmite entuziasmul pentru gatit al lui Istvan si, nu in ultimul rand, entuziasmul meu pentru tot ceea ce priveste pasiunea mea pentru job.
1. Istvan, spune-ne te rog de cand si sub ce forma ai descoperit pasiunea pentru gatit?
Pasiunea pentru gatit am descoperit-o inca din anii liceului, pe cand aveam aproximativ 17 ani si m-am mutat de acasa. Locuiam cu inca 3-4 colegi intr-un apartament din Cluj, iar nevoia m-a impins sa gatesc. In timp insa am descoperit ca imi place si astfel am inceput sa cizelez si sa imi perfec- tionez talentul.
2. Ce inseamna pentru tine oportunitatea de a lucra la restaurantul Chez Michou?
Ma bucur tare mult ca fac parte inca de la inceput din echipa Chez Michou, este o oportunitate si o rampa de lansare in aceeasi masura, deoarece bucataria frantuzeasca este una dintre cele mai indragite de catre mine, iar faptul ca am mana libera in ceea ce priveste creatia este tot ce mi-as putea dori ca bucatar.
3. Te rog sa ne recomanzi 3 preparate/specialitati cu specific frantuzesc, preparate care desigur se regasesc si in meniul restaurantului Chez Michou.
Printre preparatele clasic frantuzesti putem aminti Terina de foie gras, Salata de rucola cu branzeturi nobile, Supa crema de praz, iar la felul principal putem mentiona un mare „clasic”, mai exact Tournedos care contine jambon fume, terina de foie gras si cartofi piure cu sos Lacrima, iar pentru desert as alege mere si pere caramelizate flambe cu inghetata de vanilie.
4. Am aflat din „culise” ca urmeaza sa introduceti preparate noi in meniu. Ne poti dezvalui cate ceva despre acest subiect?
Intr-adevar lucram la un meniu nou, un meniu mult mai colorat, mai viu si mai inspirat. Va con- tine preparate specific frantuzesti, cunoscute sau mai putin cunoscute, dar gustoase si rafinate. Dar ca sa va trezesc apetitul va voi spune ca in curand veti putea gusta la noi o garnitura speciala, pe nume “pamant frantuzesc” care contine ceai verde, alune de padure… dar mai departe va las pe voi sa descoperiti ingredientele. Pe langa aceasta garnitura va voi pregati si creveti in sos de ardei galbeni si ardei rosii precum si, desigur, nelipsita supa frantuzeasca de ceapa. La desert va voi dezvalui unul singur, compotulul de pere in apa de trandafir si cu spuma de prosecco sau sampanie. Ce spuneti, suna interesant?
5. Istvan, care sunt pla-nurile tale de viitor? Ne vei incanta in continuare papilele gustative aici, in Cluj sau vei parasi orasul, asa cum au facut mai multi bucatari locali?
In momentul de fata nu am alte planuri decat sa gatesc cu drag si pasiune pentru clientii restaurantului si gurmanzii orasului si va pot spune foarte sigur pe mine ca nu imi doresc sa parasesc orasul, vreau sa raman in tara, in special in Cluj.
Istvan, iti multumesc pentru interviul acordat si pentru minunatiile pe care le pregatesti in bucatarie care ne fac viata mai frumoasa, in special orele de dupa birou, intalnirile de business si duminicile romantice. Asa cum va spun aproape zilnic, ma bucur ca avem parte de un restaurant bine pregatit in oras si va doresc mult succes pe viitor. Pastreaza-ti optimismul si pasiunea, deoarece cu siguranta aceste lucruri se transmit si pe farfuria plina de bunatati.
Andrea Gergely
www.andreagergely.com