De Citit : Interviuri

Campionatul International de Gatit in Aer Liber – Interviu cu Laura Stanomir

| 24 august

In perioada 9 – 11 septembrie va avea loc, la Polus Center Campionatul International de Gatit in Aer Liber. Laura Stanomir, Office Manager Asociatiei Cultural Euro Est Alternativ care organizeaza evenimentul ne-a raspuns la cateva intrebari legate de competitie.
1.Spuneti-ne mai multe despre Campionatul International de Gatit in Aer Liber. Cui se adreseaza aceasta competitie?
Evenimentul se adreseaza atat bucatarilor profesionisti cu experienta in domeniu cat si amatorilor care gatesc din placere si vor sa ia parte la aceasta competitie. Intr-o astfel de „intrecere a celor mai bune bucate” toata lumea are de castigat si mai ales de invatat. De asemenea, as dori sa va precizez faptul ca acest eveniment se afla la cea de-a cincea editie, prilej cu care vom pregati multe surprize pentru publicul prezent.
2.Cum decurge competitia? Care sunt criteriile de evaluare?
Competitia se va desfasura in zilele de sambata si duminica. Sambata va avea loc competitia de Preparate Culinare Reci, clasa fiind impartita in patru sectiuni: Platouri Festive si Antreuri; Dulciuri si Patiserie; Creatie si Meniu Alternativ. Duminica se va gati in aer liber, sectiunile acestei clase fiind: Gratar, Ceaun, Plita si Creatie. Componenta juriului este de cate 5 membri pentru amatori si 5 membri pentru profesionisti, cele doua categorii fiind astfel jurizate separat. Evaluarea de catre juriu se va face in functie de: gustul produselor culinare, prezentarea produselor culinare in forma finala, dexteritatea concurentului si igiena acestuia. Pentru fiecare criteriu, maximul de punctaj acordat este de 10 puncte, cel care se apropie cel mai mult de 40 de puncte castigand Cupa Sectiunii. Echipa ce castiga cele mai multe Cupe de sectiuni castiga Cupa Etapei.
3.Ce noutati ne aduce Campionatul de gatit in aer liber de anul acesta?
Anul acesta bucatarii vor gati pentru public aproximativ 1500 de portii de stifado, preparat culinar specific grecesc realizat din carne de porc cu legume. Vor avea loc concerte de muzica, demonstratii culinare ale maestrilor bucatari veniti special sa incante publicul roman cu preparatele lor si de asemenea, partenerii evenimentului vor pregati la randul lor surprize pentru public, asa cum au facut-o si pana acum.
4.Cine face parte din juriu? Regasim persoane cunoscute din domeniul gastronomic?
Din juriu vor face parte atat specialisti ai artei gastronomice din Romania, precum Cornelia Ghisoi, Razvan Cucui, Tibi Kiss precum si maestri bucatari de peste hotare: Burc Tuncel, Spyros Dimitriou, Reuben Harel, Jyrki Yli-Uotila, Uros Urosevic, Panayiotis Hadijsmeou si Mimoza Balla. Fiecare sunt recunoscuti de publicul din intreaga lume, unii dintre ei participand si la editiile precedente ale Campionatului International de Gatit in Aer Liber.
5.Cate feluri de mancare se vor gati si in ce masura putem gusta din preparatele gatite?
Nu va pot spune un numar exact de feluri de mancare, deoarece fiecare echipa va decide ce si cat sa pregateasca pentru competitie, insa va pot spune cu siguranta ca toate vor fi extrem de delicioase. La fel ca si la celelalte editii, dupa ce juriul termina de acordat note echipei, publicul poate degusta din preparatele pregatite. Asadar, va asteptam incepand cu data de 9 septembrie in parcarea Polus Center sa degustati cele mai bune preparate alaturi de mari maestri internationali!
http://www.campionatdegatit.ro/