De Citit : Altele

În septembrie, Dunărea curge-n ritm de Mississipi

| 31 august

Dichis’n’Blues festival, la Tulcea

Festivalul de blues de la sfârșitul verii de anul trecut, a fost un pilot reușit. La prima sa ediție, inițiativa asociației culturale În Exil – animată de tânărul avocat Cristian Antonescu – a fost călduros îmbrățișată de public, îndeobște de cel tulcean. Am făcut precizarea asta cu tulcenii, pentru că la înghesuiala din curtea dintre Casa Avramide și Teatrul Jean Bart au contribuit și bucureșteni, și clujeni, și poate și reprezentanții altor triburi de consumatori de blues autohton. Line-up-ul ediției din acest an va atrage, cu siguranță, un public nu doar mai numeros ci și mai divers, pentru că festivalul a devenit internațional. Dar nu și-a adăugat atributul prin bifarea unor artiști oarecare, ci a țintit proiecte care au statură confirmată de performanțe internaționale. Citez din prezentarea făcută de organizatori: „Billy BRANCH, va veni însoțit de trupa sa, The SONS OF BLUES – trei nominalizări la Grammy, premiile Emmy şi Addy care îl recomandă pe artist drept un exemplar de manual al genului Chicago blues; Leszek CICHONSKI Group este trupa celui mai important chitarist de blues din Polonia, declarat astfel în 2014. În cariera sa, Leszek a împărțit scena cu renumiți muzicieni, precum Hiram Bullock, Neil Zaza, Steve Morse (Deep Purple) and Ray Wilson (ex Genesis), Carlos Johnson și maghiarii Janos Solti (Locomotive GT) si Egon Poka (Hobo Blues); VERONICA & The Red Wine Serenaders (adică italienii Veronica Sbergia, Max Debenardi şi britanicul Bruce Stevens). Trupă de muzicieni axați pe interpretarea genului American Roots, au câştigat in 2013 locul întâi la Festivalul European de Blues; amestecă, într-un mod de-a dreptul cuceritor, blues, ragtime, vaudeville și jug-band.

Pe lângă ei, în cele două seri de festival, pe afiș mai apar Marcian Petrescu și Trenul de Noapte, Soul Serenade și, în încheiere, Blues Core, o esență de blues rafinată de trei artiști gigantici: Raul Kusak, Liviu Pop – care cântă în România doar când se exilează din Statele Unite – și, în sfârșit, Hanno Hoefer”.

Trebuie să felicit și în numele bucureștenilor care au devenit fanii blues-ului tulcean Primăria municipiului și Consiliul județean pentru curajoasa și inspirata investiție în acest botez bluesical al Dunării