De Citit : Altele

„Aer cu diamante”

| 21 aprilie

Unele calatorii nici nu incep ca s-au si terminat. Precum cea din 1981. Cand a fost sa realizam coperta pentru „Aer cu diamante”, Tudor Jebeleanu ne-a tras de maneca sa facem poze in Hera­strau. Trebuia sa fim precum cei patru mus­chetari, sau ca Beatles-ii. Am organizat un shooting in Herastrau. De acolo da­teaza cele mai frumoase imagini de grup cu Traian, Mircea, Nino si cu mine. Dar nu era de coperta. Nino a scos din strafunduri formula lui de succes: cimitir de masini. Jebe s-a luminat. Ne-a propus o a doua sedinta la parasitul depou CFR din Regie, mai ales ca gasise si filme ORWO.
– Breee! Voi si locomotiva! Zis si facut. Am intrat in depoul pustiu, am cautat cele mai vechi masinarii, cele mai prafuite. Je­be avea un Zenit de care era foarte man­dru. Ne-am catarat, am impins, am esca­ladat, am salutat viitorul, am deschis usi­tele, am tras manetele. Tac! Am consumat 36 de cadre! Apoi, la bufetul garii Basarab, la o bere calduta. Developarea si maririle le-am facut acasa. Chiuiam la fiecare ca­dru, iar fiecare negativ pozitiv ne convingea, pe mine si pe Tudor, ca am dat lovitura. Iar cand am ajuns la sce­na de pe margi­nile cazanului, am iz­bucnit in urale: asta era. Bun.
Acum, titlul. Tudor adu­sese niste litere de plumb. Le-am pla­sat pe un carton alb, le-am luminat din doua ligheane cu be­curi. Am taiat filmul pe intuneric, am develo­pat, am marit. Si, brusc, ne-am oprit in loc. Literele alea faceau un o­mulet de plumb. Revelatie! Hotararea era luata. Poza generatiei a trecut pe co­perta a patra, iar omuletul de litere a ramas in fata. Acum, cand ii privesc pe cei patru cavaleri ai apocalipsei po­etice, ei au ramas tineri si lumea le e des­chisa a privi…
– Tudore, zic deunazi, nu poti sa-mi faci si mie o copie? Una mare…
Hai ca-l scanez cu cele mai teribile scule! Si uite ce-mi raspunde Jebe, cu tristete maxima:
– Floricica, am pierdut filmul!